Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tennisracket?

Bij de aanschaf van een nieuw tennisracket moet je met een aantal zaken rekening houden. Hierdoor zal het aantal tennisrackets waaruit je een keuze kunt maken een stuk kleiner en dus makkelijker worden. Waar moet je zoal aan denken? Speelniveau bijvoorbeeld, maar ook je speelstijl. Geef je de voorkeur aan spin of sla je liever met meer precisie? Via de onderstaande blokken kom je sowieso bij het beste tennisracket voor jou uit.

Welk speelniveau heb je?

Voordat je een nieuw tennisracket aanschaft, moeten er eerst een aantal vragen beantwoord worden. De eerste is welk spelniveau je hebt. Voor junioren hebben wij de juniorenrackets. Hierbij draait het om de lengte van het tennisracket. Voor volwassenen onderscheiden wij de volgende niveau's: beginner, recreatieve speler, verenigingsspeler en professionele speler. Vele rackets bedienen meerdere speelniveau's. Een verenigingsspeler die iedere zondag competitie speelt, kan best spelen met een racket die ook door professionals wordt gebruikt. Dit zijn rackets die het jou mogelijk maken om een niveau beter te worden.

Onze tennisrackets voor beginners
Onze tennisrackets voor recreatieve spelers
Onze tennisrackets voor verenigingsspelers
Onze tennisrackets voor professionele spelers

Welke speelstijl hanteer je?

Speel je al langer tennis dan kan het niet anders dan dat je een bepaalde speelstijl hebt. Het kan zijn dat je het spel probeert te dicteren vanaf de baseline met keiharde, platte slagen. Het kan ook zijn dat je met aanvallende topspin-slagen de tegenstander steeds verder in de hoek drijft. Power en controle krijg je met een tennisracket dat over een 18 x 20-bespanningspatroon. De ruimte tussen de snaren is hierbij kleiner, waardoor dit tennisracket meer kracht genereert en de ballen er minder onvoorspelbaar uit schieten. Een 16 x 19-bespanningspatroon heeft meer ruimte tussen de bespanning, waardoor een aanvallende speelstijl met veel spin mogelijk wordt.

Bekijk hier de tennisrackets die controle bieden
Bekijk hier de tennisrackets die een aanvallende speelstijl mogelijk maken
Bekijk hier de tennisrackets die meer all-round zijn

Welke gripmaat heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je tijdens het tennissen je racket goed kan vasthouden. Een te dik of te dun handvat kan ervoor zorgen dat het niet fijn tennist. Op de volgend manieren kan je beslissen of je de juiste gripmaat hebt of dat deze te groot/te klein is.

  1. Pak je tennisracket vast. Probeer je wijsvinger tussen de handpalm en de top van je grootste vinger te leggen. Wanneer dit past zoals op de afbeelding, dan heb je de juiste gripmaat. Past je wijsvinger er niet tussen of is er nog ruimte over als je de wijsvinger hebt liggen? Dan heb je een te kleine of te grote gripmaat.
  2. Als je nog geen racket hebt, dan is een nauwkeurigere manier het meten van je hand. Je begint met meten in het midden van je handpalm: de tweede handlijn. Meet de afstand tot aan de top van je middelvinger. Met deze afstand en het volgende overzicht kan je bepalen welke gripmaat je moet hebben.

Welke rackets gebruiken de toppers?

De vraag die iedereen bezig houdt, is natuurlijk: Welke tennisrackets gebruiken de toppers?

Rafael Nadal: de Babolat Pure Aero
Andy Murray: de Head Graphene XT Radical Pro
Novak Djokovic: de Head Graphene Touch Speed Pro
Stan Wawrinka: de Yonex VCORE Duel G 97 (330 gram)
Fernando Verdasco: de Head Graphene Touch Speed Pro
Nick Kyrgios: de Yonex EZONE DR 98
Ana Ivanovic: ook de Yonex EZONE DR 98