Meer weten over tennisschoenen

De juiste schoenen zijn enorm belangrijk voor een tennisser. Tijdens het tennissen drukken er vele krachten op de voet en de enkels. Tijdens de wedstrijd of training ren je over een specifieke ondergrond naar de bal toe. Of misschien moet je wel een beweging naar de zijkanten maken. Al deze bewegingen hebben een enorme impact, dus goede schoenen zijn erg belangrijk. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij tennisschoenen? Welke zijn geschikt het meest geschikt voor jou?

Afhankelijk van de ondergrond

De ondergrond waarop je speelt kan verschillend zijn. Zo heb je gras, kunstgras, gravel, french court, hardcourt, tapijt en smashcourt. Voor elke ondergrond is er een specifieke zool beschikbaar. Wanneer je de verkeerde zool hebt is er minder grip tijdens het bewegen, maar ook een grotere kans op blessures. Daarom is het verstandig om te kijken op welke ondergrond je het meeste of het liefste speelt en hier vervolgens de zool op te selecteren.

De soorten ondergrond

Wanneer je weet op welke ondergrond je het meest of het liefst speelt kun je bepalen welke zool jouw tennisschoenen moeten hebben. Voor elke ondergrond is er een specifieke zool:

  • Tapijt: een gladde zool zonder profiel
  • Hardcourt: een zool met een combinatie tussen nopjes en een visgraatprofiel.
  • Gravel: een zachte zool met visgraatprofiel
  • (Kunst) gras: een harde zool met nopjesprofiel

De bovenstaande zolen zijn de meest geschikte zolen voor de desbetreffende ondergrond. Met deze zolen kun je het best bewegen over de baan, heb je de meeste grip en voorkom je onnodige blessures. Voor elke zool geldt: bij nat weer zijn schoenen met een water absorberende zool aan te raden, zodat uitglijden wordt voorkomen.

Absorberen van schokken

Bij een sprong komt het lichaamsgewicht vier keer op de benen en voeten terecht. Het is dus belangrijk dat er voldoende schokabsorptie in de schoen zit. Deze zorgt ervoor dat de kracht die vrijkomt bij het landen wordt verwerkt en de kans op blessures kleiner is. De schokabsorptie zit in de hak en is per schoen verschillend.

Stabiliteit bij het bewegen

Om naar elke hoek van de baan te kunnen rennen is een stabiele schoen nodig. De juiste stabiliteit voorkomt dat voeten naar binnen kantelen (pronatie) of naar buiten kantelen (supinatie). Door hierop te letten voorkom je enkelletsel. Tennisschoenen kunnen stabiliteit geven aan de hielkap, het bovenwerk, het vetersysteem en de schoenhoogte. Al deze onderdelen zorgen voor een stabielere schoen en een beter resultaat. Ook dit is weer per schoen verschillend.